Recep Karayanık İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrencisi

Marmara İlahiyat Öğrencisi Ahmet Enes Duman

Muhammed Çınar

Mahmut Arı – Halil İbrahim Salman

Oğuzhan Kundak (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Araştırma Görevlisi)

Abdulrahman Ayarslan

Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri

Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri

Nedim Ensar Aydın - Abdurrahman Çavga

Gökberk Cem Görüştü

Mustafa Aytemiz

Şevval Daşdemir

AŞHANE’nin Temel Değerleri:

• ‘Komşum Aç Yatmayacak’ temel felsefesine dayanır.• Para yardımı alınmamaktadır.• Tamamen gönüllülük esası ile yürütülür.• Aşhane hareketi hiçbir grup/cemaat/parti/hizip vb. yapıya dayanmamakta, tamamen sivil bir oluşum şeklinde gönüllüler tarafından yürütülmektedir.

NEDEN AŞHANE?

• Aşhane hareketinin resmi/tüzel kişiliğe dönüşmeden mutlaka sivil bir hareket olarak kalmasına özen gösterilmektedir.

• Sokakta yaşayan insanların özellikleri ne olursa olsun kesinlikle bir ayrım yapılmamaktadır.

   Aşhane para yardımı almayan, tamamen gönüllüler tarafından yürütülen bir merhamet girişimidir. Aşhane hareketi hiçbir grup/cemaat/parti/hizip vb. yapıya dayanmamaktadır; Resmi/tüzel kişiliğe olmayan sivil bir oluşumdur. Aşhane’nin temel hedefi sokaktaki evsiz insanlara (özellikleri ne olursa olsun bir ayrım yapmadan) çorba dağıtılması ve onların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Aşhane’de gönüllü olmak bir ayrıcalıktır. Tüm gönül erlerini gönüllümüz olmaya davet ediyoruz. ‘Komşum Aç Yatmayacak’ felsefesi ile geceleri rahat uyumayı istiyorsanız, içinizdeki sevgiyi, merhameti ve paylaşma duygusunu açığa çıkartmak istiyorsanız, sizler de bir gönüllümüz olabilirsiniz. Haydi durmayın, siz de gelin, bir gönüllümüz olun!

 


AŞHANE’DE GÖNÜLLÜLER NE TÜR DESTEKLER YAPMAKTADIRLAR?

AŞHANE’de Gönüllüler Ne Tür Destekler Yapmaktadırlar?

• Evinde çorbaları pişirmek.

• Çorba dağıtımına destek olmak.

• Günlük çorba malzemesi ve ekmek alarak gerekli yere ulaştırmak.

• Kendi arabası ile çorba pişiricilerinin adresinden çorbayı alarak dağıtım yerine ulaştırmak.

• Orgnanizasyonda görev almak.

• Aşhane’nin tanıtımında (Sosyal Medyada) görev almak.

• Diğer hizmetlerde görev almak.


KOMŞUM AÇ YATMAYACAK!

Aşhane hareketi sadece evsizlere bir tas çorba dağıtma projesi değil, bireyi, aileyi, mahalleyi, toplumu yeniden inşa projesidir.

AŞHANE NEDEN PARA YARDIMI ALMAMAKTADIR?

Aşhane’nin diğer hayır kuruluşlarından ayıran en belirgin farkı para yardımı almaması, herkesin yapacağı yardımı bizzat kendi eliyle gelip kendi yapmasıdır. Aşhane’nin temel felsefesi bu mantığa dayanmaktadır. Aşhane elinde paran varsa kendin gelip çorbanın malzemesini alarak destek olmanı istemektedir. Bu nedenle siz parayı bize verin, biz sizin adınıza yardımı birilerine yaparız dememektedir. Aşhane ısrarla yardımı kendi elinizle yapmanızı, yardım yaptığınız kişiyi/yeri kendinizin görerek yardımı yapmanızı istemektedir. Göz göze değmelidir. İnsanlar yardımı bizzat kendi elleriyle yaptığı zaman içlerindeki merhamet duygularını açığa çıkartabilmekte, sevgiyi ve paylaşmayı öğrenebilmektedirler. Böylece fakir ile zengin bir araya gelebilmekte, yardımlaşma duygusu gelişmektedir.

NEDEN GÖNÜLLÜ OLMALIYIM?

Hepimiz sıcak evlerimizde karnımızı doyurup rahat yataklarımızda yatıyoruz. İşimiz gücümüz var, paramız var, arabalarımız var. Eşimiz dostumuz var, sevdiklerimiz var. Var da var. Öbür taraftan belki de yanı başımızda evsiz insanlar var. Onların çok zor şartlar altındalar, dışarda kalıyorlar, üşüyorlar. Ya kimseleri yok, ya da yakınları bunu evlerine almıyorlar. Evsizleri unutmamalıyız. Bir tas çorba paylaştırıcı güçtür. Bu yüzden ‘Komşum aç yatmayacak’ fikri ile bizler de bir şeyler yapabiliriz. İçimizdeki merhamet duygusunu açığa çıkartmalıyız. Herkesin içinde var olan sevgiyi, merhameti, paylaşmayı yaşaması gerek.